tirsdag 21. oktober 2008

OLAV TRYGGVASON

Litt småfakta om Olav:

- 995-1000 var Olav Tryggvason konge i Norge.
- Han var sønnen til Trygve Olavsson
- Olav grunnla Trondheim
- Han bygget Norges eldste kirke på Moster i 995 og Trondheim i 997
- Olav var veldig sentral i kristningen av Norge
- Olav kappskjøt med Einar Tambarskjelve med bue, og dette skjedde i år 1000
- I år 1000 falt Olav i slaget ved Svolder
- Den dag i dag står det en statue på torget i Trondheim av Olav Tryggvason

Fødsel og barndom
Det er litt uvisst om når Olav Tryggvason ble født, men et sted mellom 963-969. Olav ble født utpå en holme, Lalandsholmen i Frøylandvatnet av Astrid som var gift med Trygve Olavson. Da han ble drept måtte hun komme seg unna, for hun fikk fiender og de ville ta henne, derfor ble Olav født på en holme.
Olav og Astrid var på flykt i mange år, før de ble skilt fra hverandre da de ble kapret av estiske vikinger, der alle ble drept eller tatt som treller. Olav ble tatt som treller og var i Estland i seks år. Sigurd Eriksson som var bror til Astrid kom til Estland for å besøke kongen i landet. På torget så han er vakker gutt, og gikk bort til han å spurte hva han het. Sigurd fikk da vite at det var Olav Tryggvason, sønn av Trygve og Astrid. Da kjøpte Sigurd Olav og tok han med til Holmgard.
En dag på torget så Olav en kjent person, og det var Klerkon som hadde drept fosterfaren hans, Trygve Luseskjegg. Olav grep ei øks og sprang mot Klerkon og den satte han i hodet på han, så den stod langt inni hjernen.
998 seilte Olav til England, han for i fred for England var kristnet og Olav var kristen. Da de satt i tinget, kom Gyda inn som var dronning i Dublin i Irland. Men hennes mann Jarl var død, og nå ville hun peke seg ut en ny mann på tinget. Olav utmerket seg raskt, med sitt strålende utseende og størrelse. De giftet seg.

Konge av Norge

Olav ble valgt til konge over hele landet på et allment folketing i Trondheim. Han ville kristne hele Norge. Olav dro rundt i hele Norge og bød alle mennesker å ta kristendommen, de som sa imot ble hardt straffet. De ble enten drept, lemlestet eller at de måtte flykte fra landet.
Olav kom til Rogaland og utlyste at det ville bli et ting der. Folket i Rogaland hadde plukket ut tre av de mest veltalende bøndene til å tale imot Olav på å bli kristnet. Men det var ingen av de tre som talte mot Olav. Den første ble rammet av hoste, så han ikke fikk sagt noe, den andre ble stum, og den tredje ble hes så ingen kunne høre hva han hadde å si. Dermed ble alle på tinget døpt.
Ved Gulating ville de heller ikke la seg kristne, så de sa at Olav måtte gifte bort Astrid, søsteren til Erling Skjalgsson. Dette sa Olav var greit, men mente at Astrid måtte få svare på det selv. Den sommeren arrangerte Erling bryllup.

Trondheim blir grunnlagt

I 997 dro Olav Tryggvason til Nidaros, og han hadde hæren med seg. Han bygget hus ved Nidelv, og ordnet slik at det kunne bli en kjøpstad der. Olav gav også tomter til folk så de kunne bygge seg hus. Han samlet folket rundt seg, både hoffet og hirden var i Skipakrok, en kongsgård som han bygde. For å komme i fred med Jernskjegge sine frender, måtte Olav gifte seg med Gudrun, hans datter. På bryllupsnatten prøvde Gudrun å drepe Olav, men dette merket han og sendte henne vekk. Trondheim ble altså grunnlagt ved at Olav Tryggvason bygde hus og gidde folk muligheter.
År 1000 døde Olav ved slaget på Svolder.



Kilde: http://no.wikipedia.org/wiki/Olav_Tryggvason

Ingen kommentarer: