onsdag 26. november 2008

Jernalderen i Nord-Østerdal

Jernalderen i Nord-Østerdal

Klebersteinsbruddet i Sandbekkdalen på Kvikneskogen er det eldste, kjente bruddet av denne typen i Norge. Vi studerer den litteraturen som finnes om bruddet, og finner fakta om:
a) Hva er kleberstein? Hva ble den brukt til? Hvilke redskaper brukte man?
b) Når tok man ut kleberstein på Kvikne? Hvordan oppdaget man klebersteinsbruddet?
c) Hvilke metoder har arkeologer brukt i forbindelse med kartleggingen av klebersteinsbruddet på Kvikne?
d) Hvilke lover og bestemmelser gjelder for kulturminner her til lands? Hvordan påvirkes forvaltningen av klebersteinsbruddet av disse lovene?
e) Hvordan har Hedmark fylkeskommune tenkt å forvalte dette kulturminnet i tida som kommer? Diskuter dilemmaet tilgjengelighet for publikum og bevaring.
f) Hva mener du Hedmark fylkeskommune bør gjøre for å legge til rette for at publikum skal få tilgang til, og informasjon om, klebersteinsbruddet?

Kilder:Østerås, Bodil "Steinhoggarverksemda i Sandbekkdalen på Kvikneskogen" i Årbok for Nord-Østerdalen 2004 (kopi utdelt av lektor Aas)

http://www.lovdata.no/all/nl-19780609-050.htmlhttp://www.nordosterdalsmuseet.no/http://www.hedmark.org/article.aspx?m=24&amid=50765


a) Kleberstein er en bergart som i Norden avgrenser seg til Norge, Grønland og Vest-Sverige. Hoved- mineralene i steinen er talk, kloritt og dolomitt. I mindre mengder finnes magnesitt, magnetitt, pyritt og ei hel rekke ande mineraler. Ubehandla kleber er grå og virker ”feit”. Den er av en slik art at ved hjelp av moderne utstyr kan få ut større blokker til hugging av skulpturer. Klebersteinen er så myk atman kunne bruke den samme redskapen som man brukte på tre, altså den kan skjæres og hogges, enten det gjaldt flint i de eldste tider eller senere redskap av jern. I bronsealderen ble klebersteinen tatt til bruk som støpeformer av gjenstander i bronse. Gryter, spinnehjul, fiskesøkke og vevlodd.

b) Man tok ut kleberstein på Kvikne i 1952. Det var det Nidaros Domkirkes restaureringsarbeider som tok det ut til restaurering av nasjonalskatten i Trondheim. Man oppdaget klebersteinen ved at Nidaros Domkirke skulle ha kleberstein til restaurering.

c) Arkeologene avdekket store områder der det lå leiraktig kvabb og pulverisert kleber med kleberstein under. Etter å ha gravd noen meter ned i leiren fant de redskaper som de hadde brukt til å hogge ut kleberstein med. Metoden de brukte var karbon 14 metoden. Den går ut på at alle levende organismer har en liten konsentrasjon med radioaktivitet i seg. Når organismen dør begynner mengden med karbon 14 å gå langsomt ned. Halveringstiden til karbon er 5 730 år, etter den tiden har karbonet halvert seg. Da kan du måle innholdet av karbon i gjenstanden for å finne ut hvor gammel organismen ble.
Arbeids- og verkstedsplasser av alle slag som steinbrudd og annen bergverksdrift, jernvinneplasser, trekull- og tjæremiler og andre spor etter håndverk og industri.

d) Disse lovene og reglene gjelder for kulturminner her til lands: I følge paragraf 4 b så er alle kulturminner fra middelalderen og oldtiden inntil 1537 fredet.

e) Diskutering i klassa

f) Diskuterte det i klassa


http://no.wikipedia.org/wiki/Karbondateringhttp://lovdata.no/all/tl-19780609-050-002.html#4

Ingen kommentarer: